Unen tärkeys palautumiseen

Yrittäjän arki on aina hektistä ja asioita pitää koko ajan priorisoida. Monesti otamme aikaa pois päivän alusta ja lopusta, jotta saamme kaikki asiat valmiiksi. On kuitenkin tärkeää ymmärtää myös unen merkitys palautumiselle. Ilman riittävää unta emme palaudu ja pitkän ajan kuluessa tämä alkaa vaikuttaa myös terveyteemme.

Keho ja mieli tarvitsee unta. Unen aikana aivomme käsittelevät päivän tapahtumat ja tärkeät asiat tallentuvat pitkäaikaiseen muistiimme. Samalla uni poistaa niin sanotut kuona-aineet ja huuhtoo aivojen solut puhtaaksi. Ilman tätä mahdolliset soluvauriot aivoissa jäävät korjaantumatta ja sillä on paljon haittavaikutuksia muistiin ja muihin tärkeisiin asioihin.

Kun olemme levossa myös kehomme käsittelee kuona-aineita pois niin päästä kuin myös jaloista. Kun nukumme pääpuoli ja jalat hieman koholla, kuona-aineet pääsevät valumaan sisäelimiin, jossa ne käsitellään pois kehostamme. Siksi on myös tärkeää, että panostetaan omaan sänkyyn, jotta tämä käsittely on mahdollista.

Jotta uni olisi mahdollisimman hyvää, kannattaa panostaa myös makuuhuoneeseen. Makuuhuoneesta kannattaa poistaa kaikki turhat häiriötekijät, jotka haittaavat unta. Makuuhuone kannattaa pitää viileänä ja pimeänä, jotta unen laatu paranee. Nukkumiseen kannattaa myös valmistautua jo hyvissä ajoin ennen kuin on ajatellut nukahtaa. Emmehän me aseta esimerkiksi venettä, veneen talvisäilytykseen ilman valmistelua, koska muuten se pilaantuisi talveln aikana. Kun menee puolituntia ennen nukahtamista sänkyyn ja varmistaa, ettei makuuhuonessa ole liian kirkasta sekä jättää elektroniset laitteet pois, pystyy vaikuttamaan paljon unen laatuun.

Hyvä sänky, laadukkaat liinavaatteet ja hyvä tyynyt ovat asioita, joihin kannattaa panostaa. Hyvän unen avulla voimme varmistaa, että unen pääasialliset tehtävät toteutuvat. Uni palauttaa elimistön voimat ja lataa akkumme. Hyvä uni vähentää stressiä ja sillä on vaikutusta vastustuskykyymme ja kykyyn ehkäistä tauteja. Muista siis unen tärkeys ja älä karsi aikaa unelta. Eron tulee huomaamaan kun on hetken ajan varmistanut hyvät yöunet.