Ensiaskeleet kohti yrittäjyyttä

Oletko harkinnut yrittäjyyttä? Harkitessasi yrittäjäksi ryhtymistä on hyvä pohtia, mitkä tekijät ajavat sinua yrittäjyyteen ja onko motivaatiosi tarpeeksi korkealla. Jos et halua työskennellä muille, on yrittäjyys oikea ratkaisu. Joillakin aloilla yrittäjyys on paras tai jopa ainoa tapa työskennellä. Joskus sijainti voi ajaa yrittäjyyteen, esimerkiksi jos perustat pienelle paikkakunnalle ensimmäisen autovuokraamon tai leipomon. Kannattaa myös miettiä, mikä sinua motivoi. Jos motivaationa toimii pelkästään taloudellinen kasvu ja rahan haaliminen, on todennäköistä että yritystoimintasi tulee epäonnistumaan. Yrittäjänä on mahdollista tienata suuria summia mutta vain silloin, kun teet työtä intohimoisesti.

Kun olet tutkinut omia motiivejasi yritystoiminnan takana, on hyvä lähteä tekemään perinpohjaista taustatutkimusta. Taustatutkimuksen tekeminen kannattaa monesta syystä: on tärkeää ottaa selvää erilaisista mahdollisuuksista ja tutkia, mikä sopisi juuri sinulle ja sinun tarpeisiisi parhaiten. Esimerkiksi yritysmuotoja on monia ja on hyvä selvittää, olisiko sinun yrityksesi osakeyhtiö, toiminimi vai kenties osuuskunta. Kun olet päättänyt yritysmuodon, on aika lähteä tekemään suunnitelmaa ja strategiaa.

Liiketoimintasuunnitelma on hyvä tapa tehdä tarkkaa tutkimusta markkinoista, omasta tuotteesta, asiakasryhmistä, taloudellisesta tilanteesta ja budjetista sekä kilpailijoista. SWOT-analyysissa selvitetään yritystoiminnan vahvuudet ja heikkoudet sekä mahdollisuudet ja uhat. Liiketoimintasuunnitelma on usein myös pakollinen silloin, jos olet aikeissa hakea starttirahaa, yrityslainaa tai muuta taloudellista tukea ulkopuolisilta tahoilta. 

 

On myös hyvä pohtia, pärjäätkö yritystä pyörittäessäsi yksin vai olisiko liikekumppanista hyötyä, apua ja tukea. Yhdessä voi tehdä luovempia ratkaisuja ja pattitilanteen selviävät nopeammin kuin yksin pohtien. Toisen osaajan kanssa työskennellessä voi jakaa vastuualueet tavalla, joka helpottaa molempien työtaakkaa. Jos toinen teistä on intohimoinen numeroiden pyörittelijä ja toinen inhoaa matematiikkaa, on selvää, kumpi ottaa vastuun taloudesta.