Onko paistinpannut turvallisia?

Oma paistinpannun pinta on alkanut näyttämään kulumisen merkkejä ja ruokaa valmistaessa kaikki tuntuu tarttuvan kiinni ja teflon pinta ei ole enää entisensä. Aloinkin tutkimaan, milloin oma paistinpannu kannattaa vaihtaa ja onko ne turvallisia. Lehdissä ja medioissa pelotellaan usein myrkyllisten ainesosien irtoamisella ja että ne ovat myrkyllisiä ihmiselle. Seuraavassa käyn läpi milloin paistinpannu kannattaa vaihtaa ja ovatko ne todella turvallisia.

Nykyään on saatavilla monenlaisia erilaisia paistinpannuja. Löytyy teflon, alumiini, kupari ja valurauta paistinpannuja. https://www.kitchentime.fi/ verkkokaupasta voit löytää tällaisia paistinpannuja. Varsinkin teflon ja alumiinisten pannujen osalta on ollut keskustelua, että niistä irtoaa jotain ruokaan ja sitä kautta elimistöön. Kun asiaa tutkii niin se ei ole aivan totta. Suurin syy miksi elimistöön päätyy jotain myrkyllistä on paistinpannujen likaisuus. Paistinpannut pitää myös puhdistaa erittäin hyvin, jotta niihin ei jää ruoka-aineita ja sitä kautta muodostu bakteereja, jotka ovat haitallisia elimistölle. Siksi onkin tärkeää huomata, että jos oma paistinpannu on naarmuilla, niin näihin uriin on suurempi mahdollisuus jäädä ruokaa kuin ehjään pintaan. Silloin kun tuntuu että pinta ei enää puhdistu voi olla hyvä aika vaihtaa paistinpannu.

Se, että erilaisista paistinpannuista irtoaisi myrkyllisiä kemikaaleja, jotka päätyvät elimistöön on tutkimuksissa todettu pieneksi riskiksi. Mutta kuitenkin riskejä on todistetusti olemassa. Tosiasia on, että ihmisten kehoon päätyy myös metalleja päivittäin ja ne saattavat olla vaarallisia pidemmällä ajanjaksolla. On siis aina katsottava tarkoin, mikä pannu itselle sopii. Jos ei siedä liikaa rautaa, ei kannata hankkia valurautapannua. Myös muut ruokailuvälineet voivat aiheuttaa yliherkkyyttä. Tärkeää on edelleen pitää paistinpannuista huolta ja selvittää tarkoin, miten ne pitää puhdistaa. Tällä tavalla pienennetään riskiä, että niistä irtoaisi vaarallisia kemikaaleja kehoomme. Muista siis tutkia asiaa ennen kuin päätät, minkä pannun ostat ja pidä siitä huolta.