Taitamaton testaaja on pieni kulu mutta suuri toteutumaton potentiaali

Testauksen tärkein työkalu on ajatteleva ihminen, joka fiksusti hyödyntää kaikenlaisia työkaluja ajattelun ja tekemisen tueksi. Ohjelmistotestaus ry on pystytetty moton ”Arvostamisen arvoisen testauksen asialla” -ympärille, jonka keskiössä on osaaminen.

Sain tänään syyn muistella vanhoja. Muistelin ensin erästä ohjelmistokehittäjää. Kehittäjä sai aikaan kyllä koodia, mutta kaikki ympärillä olevat kehittäjät enemmän tai vähemmän hiljaa toivoivat että ei olisi saanut. Jos kehittäjän päästi irti yhteiseen koodipohjaan, syntyi muille lisätöitä korjausten myötä. Jos kehittäjän päästi irti omaan hiekkalaatikkoonsa, tiesi jo suoraan että kun oli aika siirtyä prototypoinnista oikeaan liiketoiminnalliseen tarpeeseen, joku toinen kirjoittaisi kaiken uusiksi. Testaajana asiaa katseli myös lievän epätoivon vallassa: kun jotain piti korjata, yhdestä korjauksesta poiki kaiken uudelleentestaus ja yleensä enemmän kuin yksi lisäkorjaus. Askel eteen ja monta taakse, kunnes totesi että joidenkin ongelmien kanssa lopulta sitten vain eletään. Taitamaton kehittäjä aiheutti paljon harmia. Oma aika kului yrittäessä. Testaajan aika kului yrittäessä auttaa korjaustarpeita tunnistaessa. Ja muiden kehittäjien aika kului korjatessa, auttaessa ja välillä väistellessäkin.

Vastaavalla teemalla muistelin erästä testaajaa. Puolen vuoden verran olimme käyneet valmentavia keskusteluja siitä että miten testaus hoituisi niin että virheet (joita tuotannosta löytyi) voisivat todennäköisemmin haravaan osua. Lopulta oltiin pisteessä että oli aika miettiä radikaalimpia toimenpiteitä. Muistelun keskipisteenä toimii eräs ohjelmistokehittäjä, joka käveli silloin muutospisteen uhkaavasti lähestyessä minun, silloisen testauspäällikön luokse ja lausahti: ”Etkö voisi antaa vain hänen olla rauhassa tuolla nurkassaan? Eihän se ole sinulta pois? Muut ei edes huomaisi ettei hän osaa, eihän hän haitaksikaan ole, ei vain saa mitään aikaan. Tämä työpaikka on hänelle tärkeä että saa maksettua laskunsa.” Totta toinen puoli: taitamaton testaaja on vain palkkansa kokoinen kulu, eikä tämä kyseinen tapaus varmastikaan ollut edes erityisen kallis. Huijausta toinen puoli: moraalivaikutus tiimissä on melkoinen, eikä ihan kaikkien ihmisrakkaus riitä ajatukseen että työssä ei pitäisi saada aikaan jotain tulostakin.

Muisteluiden oivallus oli kuitenkin erityisen mielenkiintoinen. Taitamaton testaaja on kulu ilman tuottoja, ja toteutumaton potentiaali jokaisessa ajattelevassa ihmisessä tuntuu haaskaukselta. Sen sijaan taitamaton kehittäjä on kulu isoilla koroilla, kun kerrannaisvaikutuksena otetaan askelia taakse myös muiden kyvyssä tuottaa.

Taitamaton testaaja voi olla täysin hiljaa, testaten asioita, jotka toimivat. Tai taitamaton testaaja voi nostaa havaintoja, jotka kaikki ohitetaan. Porukkana opitaan yleensä pian kenen palautteisiin suhtaudutaan olan kohautuksella, ja tulevat testaajat saattavat joskus kohdata edellisen testaajan historian aloittaessaan ja rakentaessaan omaa arvostustaan hyödyllisen laatutiedon tuottajana.

 

Artikkelin on kirjoittanut Maaret Pyhäjärvi. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Creative Commons -käyttölupa

maaret.pyhajarvi